To herbatka na bazie wysokiej jakości owoców czarnej porzeczki, zebranej z czystych i nieskażonych upraw, pozbawionych pestycydów i środków ochrony roślin. Surowiec ten zawiera cukry, kwasy organiczne (zwłaszcza kwas askorbinowy - witaminę C), pektyny, prowitaminę A, witaminę H (biotynę), K, nieco witaminy B1, B2, B6 i PP. Owoce czarnej porzeczki bogate są również w sole mineralne, m.in. fosfor, magnez, wapń, żelazo, potas i siarkę, a także, rzadko spotykany w roślinach, bor, cynk i mangan. Napar tej herbatki polecany jest w zaburzeniach trawienia, w nieżycie górnych dróg oddechowych oraz normalizuje pracę układu moczowego.
Owoc czarnej porzeczki.
Wsypać pełną łyżeczkę suszu do filiżanki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia przez 10-15 minut.
Herbatka ta stanowi świetny przeciwutleniacz. Ma bardzo ciekawy smak i aromat, który najlepiej komponuje się z odrobiną miodu.