Herbatkę tą cechuje ją moc witamin (C, K, P, B2, E, prowitamina A), soli mineralnych (potas, wapń, miedź, żelazo, magnez), kwasów organicznych oraz flawonoidów. Ma ona ciekawy, cierpki smak. Napar tej mieszanki działa witaminizująco, wzmacniająco oraz delikatnie obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
owoc dzikiej róży, owoc jabłka leśnego, owoc tarniny, owoc berberysu, owoc bzu, owoc jarzębiny, owoc głogu, owoc maliny, owoc porzeczki czarnej, płatki róży, burak ćwikłowy,
Wsypać pełną łyżeczkę suszu do filiżanki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia przez 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Herbatka ta sprawdza się w okresie rekonwalescencji, dostarcza organizmowi moc witamin i soli mineralnych.