Herbatka ta wykazuje właściwości wzmacniające oraz regenerujące wątrobę; działa również żółciopędnie i żółciotwórczo. Herbatka ta reguluje procesy trawienne, a jej regularne picie ma znaczenie profilaktyczne jako środek usprawniający pracę wątroby. Ze względu na zawartość ziela dziurawca herbatki tej nie powinno stosować się w przypadku poważnych uszkodzeń wątroby i nerek.
Ziele dziurawca, karczocha, rzepiku, cykorii, owoc berberysu, jarzębiny, kwiatostan kocanki, kwiat nagietka, kora jesionu, korzeń mniszka, owoc jałowca.
Wsypać pełną łyżeczkę herbaty do filiżanki i zalać wrzątkiem. Parzyć pod przykryciem przez 10–15 minut. Pić 1–2 razy dziennie.
Herbatkę tą zalecamy pić profilaktycznie, jako środek usprawniający pracę wątroby- gruczołu odpowiedzialnego za neutralizację toksyn.